viernes, 12 de octubre de 2018

12 d'Octubre


Avui és el dia de l'Hispanitat. 
Fins a l'any 1935 va ser titulat "Dia de la Raza española" que en aquell any ja es va començar a utilitzar el nom actual amb un discurs de Ramiro de Maeztu on parlava sobre el descobriment d'Amèrica entre altres coses. 
El primer 12 d'Octubre després de la Guerra va ser celebrat a Saragossa amb la presència de Francisco Franco. 
Afegir en aquesta petita cronologia que el nom no va ser oficialitzat fins l'any 1956. 
Acabo en aquest apartat amb l'any 1981. La nova constitució va batejar aquesta festa com a "Festa Nacional d'Espanya i dia de la Hispanitat". 

Com podeu veure, el dia de la Hispanitat celebra sobretot el "descobriment" d'Amèrica. També, podeu observar la seva història i habitualment tira molt cap al Nacionalisme espanyol. De fet, podem veure com un dels protagonistes del día és Ramiro de Maeztu membre de Renovación Nacional (Partit d'extrema dreta i monàrquic). 

Així que em pregunto... Ara, al segle XXI no hi havia un altre dia? Hi ha tendències que han proposat com a dia Nacional el de la Constitució, el dia 6 de Desembre. Personalment tindria més sentit. Però igualment... De debò és beneficiós per a la classe obrera un dia nacional? Cada vegada ho trobo més inútil... I ara us dic perquè:

Qui fa les Nacions no són les banderes ni els polítics que es posen al capdavant de les Marxes o dels "desfiles". Qui fa els fa és tota aquella gent anònima que lluita dia a dia. Pel que fa la meva opinió, no crec que els dies Nacionals tinguin massa sentit, ja que crec que en tindria més si celebrèssim els dies per al poble. Per tots aquells que dia rere dia lluiten per tenir els drets bàsics. Per tots aquells que construexen de debò el que alguns diuen Nacions. Així que per molts 12 d'Octubres que hi hagi, crec que el que hem d'intentar posar al centre en dies així no han de ser les banderes sinó ha de ser aquesta són aquestes persones. 

A més, veure els que utilitzen aquests dies per dividir encara més, fa molta "grima"...

Acabo aquest article desitjant un bon dia de la Resistència indígena a tots aquells que segur que molts avantpassats seus van rebre de la causa de celebració del present día. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario